Op het internet is een domeinnaam het vertrekpunt van je zoektocht op het geweldige wereldwijde web. Een domeinnaam leidt je naar een plek op het internet waar je unieke inhoud, afbeeldingen, video’s of andere zaken kunt vinden.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een unieke naam die geregistreerd kan worden bij een domeinnaamprovider. Deze provider registreert op zijn beurt jouw unieke naam bij een domeinnaamregistrar, ook wel de leverancier van de domeinnaamprovider genoemd. Het eerste .NL domein dat werd geregistreerd, was cwi.nl in 1986. Het eerste .COM domein werd geregistreerd in 1985.
Hoe werkt een domeinnaam?
De registrar is een partij met een beheerfunctie voor elke extensie. Bijvoorbeeld, SIDN beheert het .NL domein en Verisign beheert het .COM domein.
Deze registrars houden actief geregistreerde domeinnamen bij in een Domain Name System (DNS), ook bekend als het naamgevingssysteem op het internet.
Wanneer je naar de domeinnaam surft, kan jouw computer, telefoon of ander digitaal apparaat deze database (domeinnaam nameserver) per domeinnaamextensie bezoeken. Jouw apparaat ontvangt zogenaamde DNS-records van de nameserver. Dit zijn records met unieke internetadressen, ook bekend als IP-adressen.
De IP-adressen vertellen jouw digitaal apparaat waar het moet verbinden om inhoud weer te geven, zoals een website, afbeelding of video, op het apparaat vanwaar je de domeinnaam bezoekt.
De DNS-records die beheren waar jouw uniek geregistreerde domeinnaam naartoe wijst, kunnen vaak worden beheerd door jouw domeinnaamprovider. Deze hebben vaak hun eigen nameservers waar de DNS-records zijn opgeslagen en worden ingesteld door de domeinnaamregistrar (bijvoorbeeld SIDN of Verisign).
Wat gebeurt er wanneer je een domeinnaam bezoekt?
In theorie volgt jouw digitaal apparaat, zoals een computer, telefoon, tablet of iets vergelijkbaars, het volgende pad wanneer je een domeinnaam in de adresbalk typt:
Jouw apparaat -> vraagt bij de registrar nameservers op -> retourneert de nameservers van jouw provider -> vraagt IP-adressen op bij de nameservers van jouw provider -> jouw apparaat ontvangt de IP-adressen en toont de inhoud van die servers/apparaten/hostingpakketten die de inhoud hebben die je zoekt!
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het gebeurt echt in fracties van seconden en websites laden vaak volledig in minder dan 1 seconde!
Hoe werkt de registratie van een domeinnaam?
Om in het bezit te komen van een domeinnaam, moet er een domeinnaamregistratie worden uitgevoerd. Dit betekent dat je een domeinnaam registreert die je wilt bezitten.
In ons geval hebben we webwish.nl geregistreerd als onze domeinnaam.
Na het afrekenen en het ontvangen van de bevestiging van de domeinnaamregistratie, is de domeinnaam officieel van ons voor de gekochte periode. Aan het einde van de periode krijgen we de optie om de domeinnaam te verlengen voor een andere periode of het te laten verlopen en annuleren.
Stappen voor de registratie van een domeinnaam:
- Domeinnaam controleren
- Domeinnaam registreren
In deze uitleg gaan we ervan uit dat de domeinnaam nog beschikbaar is. In dat geval klik je vaak op de knop “Domeinnaam registreren”. Meestal wordt de domeinnaam toegevoegd aan het winkelwagentje en kun je de houder van de domeinnaam kiezen, dat wil zeggen de wettelijke eigenaar van de door jou gekozen domeinnaam.
Ook kun je vaak de nameservers of DNS-records kiezen. Dit zijn instellingen waarmee je de domeinnaam kunt koppelen aan een webhostingpakket, een VPS of een dedicated server.
Zodra je dit hebt ingesteld, klik je op naar de volgende stap!
Zodra de betaling is gelukt, wordt jouw domeinnaam vaak in realtime geregistreerd en kun je deze vaak binnen een paar uur bezoeken, waarna deze actief is en iets in jouw internetbrowser laat zien!
Als je een nieuwe domeinnaam wilt registreren, zul je zien dat er een enorm aantal domeinnaamextensies zijn om uit te kiezen. Je zult merken dat er enkele echt coole extensies zijn die opvallen, maar de vraag is of dat meteen het meest nuttige is voor SEO.
Onderzoek heeft aangetoond dat het voornamelijk de top-level domeinen (TLD) zijn die het beste scoren in zoekresultaten van zoekmachines (SEO).
Enkele van de populaire domeinnaamextensies zijn de .NL domeinnaam, .COM domeinnaam, .NET domeinnaam, .ORG domeinnaam, .INFO domeinnaam en de .BE en .DE domeinnamen.