Webhosting vergelijken

Als je op het internet op zoek bent naar een webhostingpakket, ontdek je al snel dat de keuze enorm is. Wereldwijd zijn er honderden hostingproviders die allemaal in grote lijnen hetzelfde pakket aanbieden, waardoor je keuze extreem moeilijk wordt.

De ene provider belooft meer opslag, de andere meer dataverkeer, en weer een andere heeft extra’s die je nergens anders zult vinden. Dit maakt het selectieproces zeer lastig en verwarrend.

Op deze pagina zullen we proberen je keuze zo eenvoudig mogelijk te maken en ervoor zorgen dat je precies weet wat je kiest en wat elke specificatie en extra optie inhoudt.

Denk je na het lezen van de inleiding nu: wat ik hier lees, is allemaal abracadabra voor mij? Lees dan eerst eens ons artikel waarin we uitleggen wat Webhosting is.

Waar moet je op letten?

Of je nu een website aan het bouwen bent of al een bestaande website hebt die wordt gehost bij een webhostingprovider, maar op zoek bent naar een nieuw webhostingpakket of een nieuwe provider .. In alle gevallen is het belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je wilt bereiken met je website, wie je doelgroep is, hoeveel verkeer je op je website kunt verwachten en in welke landen je actief wilt zijn.

Kies de juiste server locatie

Het is dus eerst belangrijk om te bepalen in welk land je je website wilt hosten. Als je doelgroep zich in Nederland bevindt, is het ook raadzaam om een webhostingprovider te kiezen wiens servers zich in Nederland of een aan Nederland verbonden land bevinden.

Dit zorgt ervoor dat je websitebezoekers altijd de kortste verbinding met de server hebben, omdat deze niet een lange weg hoeft af te leggen naar de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld.

In dit artikel van Tijdvooreenwebsite.nl wordt haarfijn uitgelegd waarom een lage laadtijd belangrijk is. Het is dan natuurlijk zonde om aandachtstijd te verliezen puur in het proces van transport heen en weer. Dit willen we altijd zo kort mogelijk houden.

Met de belangrijke internetknooppunten zoals de AMS-IX in Amsterdam, Nederland, DE-CIX, met allerlei knooppunten in Duitsland en de LINX in Groot-Brittanie zijn de verbindingen in de grote landen van continentaal Europa al grotendeels even snel als hier in Nederland. Sterker nog, ze zijn rechtstreeks verbonden met Nederland en het laden van je website in Duitsland, bijvoorbeeld, of Engeland zal hooguit een paar microseconden verschil maken. Dit verschil ga je niet merken tijdens het bezoeken van je website.

Kies voor een betrouwbare en solide partij

Bij het kiezen van een webhostingprovider om je website, webshop, gegevens of andere zaken te hosten, is het verstandig om goed onderzoek te doen naar het bedrijf achter de provider.

Je wilt er 100% zeker van zijn dat je je website en gegevens toevertrouwt aan een stabiele, financieel gezonde provider die ervoor zorgt dat je website altijd online en toegankelijk is.

In het verleden is het vaak gebeurd dat kleine, onafhankelijke webhostingproviders die door één persoon werden beheerd, zijn ingestort, bijvoorbeeld omdat de persoon ziek werd, financiële problemen had of andere problemen ondervond. Het resultaat is dan vaak dat je website offline gaat, je er geen toegang meer toe hebt om de gegevens te downloaden en je simpelweg met een groot probleem wordt opgezadeld.

Daarom is het zo belangrijk om een webhostingprovider te kiezen met een stabiele achtergrond, een financieel gezonde structuur en misschien nog belangrijker, een groter team dan slechts één persoon.

Let op: stem af op jouw programmeertaal

In de magische wereld der webontwikkeling heb je verschillende programmeertalen, waarvan de meest gebruikte talen voor websites de volgende zijn:

 • HTML (HyperText Markup Language) – Voor statische websites.
 • PHP (Hypertext Preprocessor) – Voor dynamische websites.
 • ASP (Active Server Pages) – Voor zowel statische als dynamische websites. Alleen Windows.
 • MySQL – Database-software om websitegegevens op te slaan, zoals geregistreerde gebruikers of bestellingen.

Elke webhostingprovider ondersteunt vaak één, of een combinatie van meerdere programmeertalen. Vaak worden ze niet allemaal ondersteund. Het is belangrijk om te kiezen voor een provider welke ondersteuning biedt voor jouw gewenste taal. Dit is vooral relevant indien je al een bestaande website hebt. Als je vanaf nul begint, kan je natuurlijk ook andersom redeneren.

HTML is altijd nodig voor het weergeven van een webpagina. Wanneer je een dynamische manier gebruikt om HTML te genereren, dan zijn volgens BrowserStack op het moment respectievelijk Python en PHP de grootsten.

Veelvoorkomende ondersteunde programmeertalen voor het web

Het komt vaak voor dat bepaalde talen als groep worden ondersteund, omdat ze ook vaak samen worden gebruikt. Enkele van de meest gebruikte combinaties zijn:

 • HTML, PHP en MySQL

Hier wordt HTML gebruikt voor de weergaven en statische pagina’s.

PHP wordt gebruikt voor de dynamische verwerking, zoals een klantregistratieformulier of een winkelwagen- en afrekenproces.

MySQL wordt vervolgens gebruikt om de verwerkte gegevens in PHP op te slaan. Bijvoorbeeld, je kunt een klant en de bestelling die hij in de webwinkel heeft geplaatst ook opslaan om een administratie op te bouwen en te laten zien wat er is verkocht.

 • ASP.NET, PHP en MySQL (Alleen Windows)

Een combinatie van ASP.NET, PHP en MySQL is grotendeels hetzelfde als de bovenstaande combinatie, alleen draait het alleen op een Windows-server. ASP.NET wordt niet ondersteund in een Linux-omgeving.

PHP en MySQL worden ondersteund op zowel Windows als Linux, maar zijn ook compatibel met Windows.

Dus let goed op wat je hostingprovider ondersteunt. Tijdens het vergelijkings- en selectieproces voor webhosting moet je ervoor zorgen dat je een provider kiest die de programmeertalen of combinatie van programmeertalen ondersteunt waarin je website is gebouwd.

Anders zul je teleurgesteld zijn omdat je website niet werkt op het hostingpakket dat je hebt gekocht.

De kosten!

Het laatste kopje, maar voor ons Nederlanders zeker niet het minst belangrijke kopje! De kosten! Prijzen van webhosting variëren enorm tegenwoordig, maar zijn voornamelijk afhankelijk van:

 • Het type hosting (statisch, normaal, WordPress, Magento, etc.).
 • De hoeveelheid opslag die je krijgt.
 • De hoeveelheid dataverkeer die je krijgt.
 • Het aantal CPU-cores dat je krijgt.
 • De hoeveelheid geheugen die je krijgt in GB.
 • Het aantal domeinnamen dat je kunt hosten.
 • Als e-mail is inbegrepen, welke e-mailopslag en hoeveel accounts.
 • Eventuele extra’s, zoals caching (Redis, Varnish, LScache), websitebouwers, etc.

Stel dat je een eenvoudig webhostingpakket neemt van een normaal type, met ongeveer 2 GB opslag en 25 GB dataverkeer waar je ook e-mail kunt maken, dan kom je uit tussen €0,25 en €1,00 per maand.

Stel dat je een Magento webhostingpakket neemt zonder limiet op opslag, dataverkeer, maar met een hoog aantal CPU-cores en geheugen om de hoogste prestaties te bereiken, dan is de prijs al tussen de €25,00 en €99 per maand.

Dus de prijzen zijn voornamelijk enorm afhankelijk van de behoeften van je website en de hoeveelheid ruimte die je in beslag neemt van de hostingprovider.

En … wie is dan het goedkoopste?

Omdat de prijzen enorm variëren, hebben we simpelweg gekeken naar de goedkoopste hosting zonder deze te vergelijken op basis van specificaties.

Hieronder hebben we de huidige (d.d. oktober 2023) top drie goedkoopste hostingproviders vermeld waar we hebben gekeken naar het goedkoopste hostingpakket.

 1. Vimexx.nl vanaf €0,45 per maand!

De goedkoopste webhostingprovider op dit moment in Nederland en België is Vimexx.nl, die begint vanaf €0,45 per maand.

Voor dit bedrag kun je 25 domeinnamen hosten, met 2 GB opslag en 25 GB verkeer per maand. E-mail is inbegrepen (onbeperkt) en je hebt dus eigenlijk een volledig hostingpakket dat geweldig is om mee te beginnen.

 1. Cloud86.nl vanaf €1,95 per maand!

Het op een na goedkoopste webhostingpakket in Nederland en België is dat van Cloud86.nl.

Op dit pakket kun je 2 domeinnamen hosten, met 5 GB opslag en 250 GB dataverkeer. Je kunt 10 e-mailadressen aanmaken en hebt alles wat je nodig hebt om te beginnen voor 2 websites.

 1. TransIP.nl vanaf €1,99 per maand

De op twee na goedkoopste webhosting in Nederland en België is die van TransIP.nl.

Hier kun je 1 domeinnaam hosten, met 250 GB opslag en onbeperkt verkeer. E-mail is ook inbegrepen en je kunt tot 5 e-mailadressen aanmaken binnen het pakket. Een geweldig pakket om mee te beginnen voor één website.

Concluderend

Bij het vergelijken van Nederlandse gedeelde webhostingproviders is het van vitaal belang om rekening te houden met je specifieke behoeften, zoals het land van je doelgroep, de ondersteunde programmeertalen en de prijsklasse die past bij je website. Met de juiste informatie en een weloverwogen keuze, kun je genieten van een stabiele en betrouwbare webhostingervaring voor je website of webshop. Veel succes met het vinden van de perfecte webhostingprovider voor jou!