DirectAdmin installeren op jouw virtuele server

Wil je volledige controle over je virtuele privéserver (VPS) en tegelijkertijd een gebruiksvriendelijk controlepaneel voor het beheer van je webhostingomgeving? Dan is DirectAdmin de ideale keuze. In dit artikel bespreken we wat DirectAdmin is, hoe je het installeert op een VPS en welke providers dit ondersteunen.

Wil je eerst nog even nalezen wat een VPS ook alweer is? En of een dedicated server misschien beter bij jouw doeleinden past?

Wat is DirectAdmin?

DirectAdmin is een krachtig en eenvoudig te gebruiken web-based hostingcontrolepaneel. Het stelt gebruikers in staat om verschillende aspecten van hun webhostingomgeving te beheren, waaronder het maken van e-mailaccounts, databases, het installeren van webapplicaties en nog veel meer. Met een intuïtieve interface is DirectAdmin geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Installatie van DirectAdmin op een VPS

Voordat je begint, zorg ervoor dat je toegang hebt tot een VPS met een schone installatie van een ondersteund besturingssysteem, zoals CentOS of Ubuntu.

Stap 1: Inloggen op je VPS

Maak verbinding met je VPS via SSH met behulp van een terminal of een SSH-client.

ssh gebruiker@jouw_vps_ip

Stap 2: Download het DirectAdmin-installatieprogramma

Download het installatiescript van de officiële DirectAdmin-website.

wget https://www.directadmin.com/setup.sh

Stap 3: Maak het installatiescript uitvoerbaar

Maak het script uitvoerbaar met het volgende commando:

chmod 755 setup.sh

Stap 4: Voer het installatiescript uit

Voer het installatiescript uit en volg de instructies op het scherm:

./setup.sh

Het installatieproces kan enige tijd duren, afhankelijk van de specificaties van je VPS.

Stap 5: Toegang tot DirectAdmin

Na de installatie kun je toegang krijgen tot DirectAdmin via je webbrowser door het IP-adres of de domeinnaam van je VPS te bezoeken, gevolgd door de poort 2222 (bijvoorbeeld http://jouw_vps_ip:2222). Log in met de gegevens die tijdens de installatie zijn opgegeven.

Providers die DirectAdmin ondersteunen

Verschillende VPS-providers bieden ondersteuning voor het installeren van DirectAdmin. Enkele populaire keuzes zijn:

  • DigitalOcean: DigitalOcean is een bekende cloudprovider die eenvoudig schaalbare VPS-opties biedt. Ze hebben vaak community-handleidingen die je kunnen helpen bij het installeren van DirectAdmin.
  • Vultr: Vultr is een cloudplatform dat krachtige VPS-hosting aanbiedt. Ze hebben een gebruiksvriendelijk platform en bieden verschillende serverlocaties over de hele wereld.
  • Linode: Linode is een gevestigde speler op de VPS-markt en staat bekend om zijn betrouwbare diensten. Ze hebben gedetailleerde documentatie beschikbaar om je te begeleiden bij het opzetten van DirectAdmin.
  • TransIP: TransIP is een Nederlandse hostingprovider die bekend staat om zijn betrouwbare diensten en uitstekende klantenondersteuning. Ze bieden VPS-opties die compatibel zijn met DirectAdmin.
  • Hostnet: Hostnet is een Nederlandse provider met een breed scala aan hostingdiensten, waaronder VPS-opties die geschikt zijn voor het gebruik van DirectAdmin.

Met deze stappen en provideraanbevelingen ben je goed op weg om DirectAdmin op je VPS te installeren en volledige controle te krijgen over je webhostingomgeving. Veel succes!