Hostingbedrijven in Nederland: een overzicht

Het wereldwijde webhostinglandschap is rijk aan diversiteit, met talloze providers die variëren van lokale pareltjes tot internationale reuzen. In dit artikel duiken we in de wereld van webhosting, met een focus op zowel Nederlandse als internationale spelers. We beginnen met een overzicht van onafhankelijke Nederlandse hostingproviders voordat we ons richten op enkele bekende internationale hosting conglomeraten.

In de Benelux

Onafhankelijke Nederlandse Hosting Providers

In een tijd waarin grote hosting moederbedrijven als Team.blue en Your.Online de overnamekaart spelen, zijn onafhankelijke hostingproviders een zeldzaamheid geworden. Desondanks floreren enkele onafhankelijke hostingpartijen met een sterke reputatie. Enkele namen die in het oog springen:

 1. bHosted
 2. Cloud86
 3. Esmero
 4. Hoasted
 5. Mijn.host
 6. Snel.com
 7. SQR
 8. Vedaweb
 9. Wallgrind
 10. WebOké
 11. XXL Hosting
 12. Junda (zie ook onze blogpost: Junda: een nieuwe speler in hostingland … of misschien toch niet?)

Team.blue – Een Conglomeraat op Overnamepad

Team.blue, ontstaan in 2019 door de fusie van Combell Group, TransIP Group, en Register Group, domineert het Europese toneel met diverse hostingmerken. Hoewel ze een groot bereik hebben, roept de geschiedenis vragen op over de kwaliteit na overnames. Enkele merken gericht op Nederland en België:

Your.online (TWS)

Begin 2023 fuseerden het Frans Gandi SAS en het Nederlandse Total Webhosting Solutions B.V. samen tot Your.Online.

Het nieuwe moederbedrijf heeft nu meer dan 1 miljoen klanten, waarvan een aanzienlijk percentage zich in Nederland bevindt.

 • Axarnet
 • Gandi.net
 • O2switch
 • Nexylan
 • Savvii
 • ShockMedia
 • Yourhosting
 • Versio
 • (opgeslokt in andere brands: SoHosted, MijnDomein, PcExtreme, enz.)

Diverse Niche Providers

Een selectie van kleinere hostingmoederbedrijven die onder verschillende merken gespecialiseerde diensten aanbieden.

Internationale Hosting Moederbedrijven

Buitenlandse Reuzen en Hun Rijkdom aan Merken

Over de grenzen van Nederland bevinden zich enkele kolossale hosting conglomeraten, elk met een verzameling van bekende hostingproviders.

Newfold Digital (voorheen Endurance International Group)

Newfold Digital heeft zich gespecialiseerd in het opkopen en integreren van onafhankelijke hostingmerken. De naam mag dan veranderd zijn, maar de aanpak blijft hetzelfde: overnemen, klantenservice uitbesteden en de winst maximaliseren.

United Internet

United Internet, met zijn 67 miljoen accounts, is een krachtige speler in de Duitse hostingwereld. Hoewel Strato actief is in Nederland, roept hun dienstverlening niet altijd positieve reacties op.

In Duitsland gevestigd sinds 1998, beheert United Internet een indrukwekkend aantal accounts en merken, waaronder het in Nederland actieve Strato.

Concluderend biedt de webhostingmarkt een scala aan keuzes, van lokale helden tot internationale reuzen. Bij het selecteren van een hostingprovider is het essentieel om niet alleen naar de omvang van het bedrijf te kijken, maar ook naar de kwaliteit en reputatie van hun diensten.

Webhosting vergelijken